Az Avana Egyesület pályázatot ír ki a 2021-es Monolit-díjra regény kategóriában.

A pályázaton részt vehet minden olyan magyar szerző munkája, amely első ízben 2019. január 1. és 2020. december 31. között magyar nyelven jelent meg. A pályamű nyomtatott vagy elektronikus formátumú, kizárólag sci-fi tárgyú* regény lehet, és kiadói tevékenységet** (is) folytató, adószámmal rendelkező cég vagy egyéni vállalkozó által került fizetős tartalmi forgalomba.

Nem nevezhető a díjra az a mű, amely magánkiadásban vagy valamely magánkiadást támogató kiadónál jelent meg (print on demand kiadó), amennyiben az előzetes bírálat alapján a mű nyelvi szintje, kiadói gondozottsága nem éri el a zsűrizéshez elvárt minimumot. Ennek elbírálása a pályázat kiírójának joga.

A fenti feltételt teljesítő műveket szerzők, kiadók, köteles példányok felajánlásával olvasók, olvasói csoportok nevezhetik a díjra.

A műveket nevező személynek meg kell adnia a mű szerzőjét, a mű címét és álnéven történt publikálás esetén a szerző magyar nevét is.

A díjra egy szerzőtől három nevezést fogadunk el.

Sorozatok, egyedi világokra írt művek esetén a nevezett műnek önállóan is olvashatónak kell lennie. 

Amennyiben ötnél kevesebb nevezés érkezik, a díj nem kerül kiosztásra, de a nevezés nem válik semmissé, hanem a nevezett művek a két év múlva esedékes pályázaton újra indulnak.

A nevezések mellé a nevezőnek gondoskodnia kell a nevezett műből 6 köteles példányról. (6 nyomtatott, vagy 3 nyomtatott és 1 elektronikus formátumban [dedikált elektronikus formátum esetén 3 elektronikus példányt kell küldeni]. A nevezett művek nyomtatott formátumát sokszorosítási technikával is elfogadjuk a sokszorosításra jogosulttól, amennyiben az bizonyíthatóan megegyezik a megjelent művel.) Egyéni olvasói jelölés esetén a pályázat kiírója vállalja, hogy első körben megkeresi a mű kiadóját, és tőle próbálja beszerezni a köteles példányokat. A köteles példányok átvételét illetően a díj koordinátora a nevezés beérkezése után felveszi a kapcsolatot a nevezővel. Érvényes nevezésnek a 6 köteles példány beérkezése számít.

Az Avana Egyesület vezetőségének tagjai, valamint a Monolit-díj zsűrijének tagjai nem nevezhetők a díjra.

A nevezés lezárása és a kötetek beérkezési határideje: 2021. március 31. 24:00 óra

A nevezéseket a következő e-mail-címen várjuk: monolitdij (kukac) avana.hu

Eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztóra a 2021-es HungaroCon Országos Sci-fi Találkozón kerül sor.

A zsűri tagjai:

Dr. Szilárdi Réka, a zsűri elnöke. Magyar nyelv és irodalom, valamint vallásszociológia szakon végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A berlini Freie Universität Religionswissenschaft, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia doktori programjának hallgatója. Doktori fokozatát Szociálpszichológia alprogramon szerezte. Kutatási területe a narratív pszichológiai identitás-konstrukció, valamint a populáris kultúra elméletei és az utópiák és disztópiák társadalomtudományi megközelítései. 2006 óta hirdet Science Fiction és társműfajai kurzusokat a Szegedi Tudományegyetemen. A Freie Universität, a Comenius University valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem vendégtanára, 7 nemzetközi, illetve 3 magyar tudományos kutatási hálózat résztvevője.

Benkő Marianna Blogger, a Próza Nostra főszerkesztő-helyettese, az ekultura.hu és az SFmag.hu munkatársa.

Csák Tamás Az Avana Egyesület delegált tagja, a magyar sci-fi novellabibliográfia készítője.

Erdei Lilla A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány, valamint vizuális kultúratudomány szakán diplomázott, az Irodalomtudományi Doktori iskola irodalomelmélet alprogramjának végzett hallgatója. Jelenlegi kutatási területe a disztopikus film műfajelméleti és ideológiakritikai vizsgálata. Különféle, fantasztikummal kapcsolatos konferenciák és kerekasztal-beszélgetések résztvevője (Próza Nostra Irodalmi Estek, Végtelen Határok konferencia). Tudományos és kritikai tevékenysége mellett novellákat is ír.

Fiala Zoltán A MolyComics (a moly.hu Merítés nevű magazinjának képregényes rovata) szerkesztője és az SFF Vektor korábbi sci-fi listájának egyik összeállítója.

Lévai Szebasztián (Letya) Blogger, A „Könyvek, ahogy én látom” blog gazdája, szerkesztője, írója, immáron több mint nyolc éve. Egy ideig a Kritizátor blog vendégírója is volt. Ajánlói megjelentek a Minden Nap Könyv könyves portálon, illetve a sci-fi témájú bejegyzései a Scifi.hu oldalon is olvashatóak.

 

Monolit-díj mezőnyébe nevezhető művek***

Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia (Metropolis Media)
Bálint Endre: Az idő árnyéka (Arte Tenebrarum)
Ronil Caine: Fraktál (Metropolis Media)
Egressy Zoltán: Hold on (Jelenkor)

Harrison Fawcett: A Korona szövetsége (Tuan)
J. Goldenlane: Térdig sárban (Delta Vision)
Brandon Hackett: Eldobható testek (Agave)
R. J. Hendon: Gyomláló (Főnix)
Dwayne Hudson: A júdás császár hagyatéka (Tuan)
E. M. Marthacharles: Emguru (Arte Tenebrarum)
On Sai: Artúr (Könyvmolyképző Kiadó)

Petes Gábor: Új-Hunnia 2039 – Ősök útján (Metropolis Media)
Anthony Sheenard: Négykezes plazmára és energiavetőre – Alcazaba (Tuan)
Turcsányi Ervin: Túl mennyen és poklokon (Püski)
Urbánszki László: Sápadtak (Metropolis Media)
Urbánszki László: Újvérűek (Metropolis Media)
Michael Walden: Csillagikrek (Metropolis Media)
Michael Walden: Herden által homályosan (Tuan)
Michael Walden: Szefirot (Tuan)
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán (Arte Tenebrarum)

 


* Nem egyértelmű zsánerbesorolás esetén a besorolás elbírálására a díj zsűrijének van joga.

** Kiadói tevékenységet folytató cégnek vagy egyéni vállalkozónak tekintjük azt a társaságot vagy magánszemélyt, akik legalább 5 különböző kiadványt legalább 3 különböző szerzőtől már fizetős forgalomba hoztak.

*** A Monolit-díj mezőnyébe nevezhető könyvek a díj kiírójának ajánlása, nem végleges nevezések, az itt szereplő művek teljesítik a kiírás feltételeit. A listában szereplő műveken kívül is nevezhetők regények, ha a pályázati kiírás feltételeit teljesítik.

A 2021-es pályázati időszak lezárult.